Mijn reis

Zingeving boeit me al van jongsaf aan. Sinds begin jaren twintig begon ik de diepgang van ervaren te ontdekken. In mijn column Bewustzijn en energie beschrijf ik, hoe ik leerde mezelf op een energetische manier te helen. Daarop volgde een artikel in Trouw over Het denken en het kwaad. Het verbaasde mij hoe positief erover denken werd gesproken. Dit bracht mij tot het inzicht, dat Christina haar verhaal niet bedenkt, maar dat zij het zo ervaart.

Het verhaal van Christina begon meer bij me te leven. Haar drie kernbegrippen (waarheid, liefde en vrijheid) hebben raakvlakken met die van Arnold Cornelis (waarnemen, handelen en sturen), zie de column Perspectief met drie kwaliteiten. Hierdoor realiseerde ik me het belang van openstaan voor de waarheid. In een samenleving die zo op denken is gericht, is het niet raar dat waarheid verwordt tot iets objectiefs.

Zelf gemaakt.

Door een tarotcursus werd ik me bewust dat de taal van denken ook de (intuïtieve) tarot heeft beïnvloed. Het duidelijkst zie ik dat bij het begrip liefde. Zij wordt in de tarot op een subtiele manier tot onze privésfeer beperkt, zie mijn column Tarot.

In dit interview vertelt Marja de Vries over de aanwezige, mondelinge restanten van egalitaire samenlevingen. De inzichten zijn er dus al heel lang. Wat anders verwoord, maar dat maakt niet uit. Via haar boeken kwam ik uit bij De gnostische evangeliën, een boek van Elaine Pagels. Juist binnen de gnostische evangeliën blijkt ervaren een belangrijke plek in te nemen. Vandaar ook het woord gnostisch: kennis door waarneming en ervaring. Verhelderend om te lezen dat de bijbel is samengesteld uit evangeliën die passen bij een hiërarchisch georganiseerde kerk. De gnostische evangeliën werden door de kerk verboden verklaard.

Met dank aan Marga Ronhaar

Al vele boeken zijn bij mij de revue gepasseerd. Ze brachten allemaal op hun manier een stukje verdieping in mijn leven; ze deden me meer openstaan voor de samenhang en diversiteit van het leven. Wel is het zo, dat de meeste auteurs schrijven in de taal van denken. Ze conformeren zich aan het taalgebruik van de gevestigde orde. Nu ben ik me daarvan bewust.

De tekst op de voorzijde van The Hitch Hiker’s Guide

Een bijzonder boek is voor mij The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams. Jaren terug vergeleek ik het met de bijbel: een boek vol ervaringen en suggesties over hoe te leven. De diepgang van dit boek blijft met me meegroeien. Grootse begrippen komen niet expliciet aan bod, maar ik meen ze wel te herkennen in bepaalde voorvallen. Een boek met wijsheid én humor, echt een aanrader!

Pieter Smit

Veghel, 2023-2024